Blogging time !.You want to Follow or go back Home.

Warming up Ramadhan ! baca !



Assalam.. ^^ Semua sehad? buat apetuu? hihi. aaaaaa.aa.a.a.a.a.aaaaa malas bercampur excited nak balik ke tempat belajar. tah kenapa. sebab bosan kott. ;P Duduk rumah asyik dok melayan tv, movie , internet, outing kadang2 je. Rancangan tv kan makin berleluasa  hahaha. Best kan? Contoh nya mcm Sebenarnya saya isteri dia , Cinta jangan pergi ,  Misiku Kuza. Tengok pulak hero handsome macam Arja Lee, memang hantu lah hahahaa. Hurm nak kuar selalu pun kawan2 yang lain dah degree, awok je ni yang terkapai kapai lagi. So? nak update apelagi?



Jum kita warming up sebelum Ramadhan yang bakal menjelma nanti.. dengan mengerti doa, niat puasa and sedikit amalan semasa di bulan mulia nanti.



  • Niat Puasa pada bulan Ramadhan :




نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى


Nawaitu sauma ghodin an’ qada'e fardhu ramadhona lillahi taala.


*sebut qada' - e , macam sebut 'an adae' dalam niat puasa di bulan ramadhan .

*ramadona - dho adalah huruf dod - sebut d (dengan lidah menyentuh lelangit)

Maksud : Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Taala

Wallahualam : Ada baca satu artikel mengenai puasa ganti menyatakan "Jika anda berazam ingin melakukan qadha' puasa sebelum menjelang fajar, maka itulah yang dikatakan niat. Ini sudah memadai dan tidak perlu melakukan lafaz niat." [ rujuk sini : puasa sunat ganti ]



  • Niat Berpuasa Sebulan :


Nawaitu sauma syahri ramadhana kulihi lillahitaala

Maksud:

"Sahaja aku berniat berpuasa keseluruhan pada bulan ramadhan ini kerana Allah Taala"



  • Doa Berbuka Puasa:


Allahumma laka shumtu wa bika amantu wa ‘alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin


Selamat beramal nanti dibulan mulia ^-^